Augsburg Belediye Meclisi’nden Haberler | Serdar Akın


Değerli okurlar,

Bir yandan korona pandemisini yavaş yavaş atlatmaktayken, öte yandan Ukrayna’da devam eden savaş hepimizin hayatını birebir etkilemektedir. Memleketini apar topar terketmek zorunda kalan insanların anlattıkları, ölüm haberleri ve internet veya televizyonda gördüklerimiz hem çok acı verici hem de savaşın bize aslında ne kadar yakın olduğunu göstermektedir. Örneğin artan enerji fiyatları hepimize ve özellikle dar gelirli kitleyi zorlamaktadır. Almanya Federal Hükümet’i bu yüzden ‘Entlastungspaket’ (yardım paketi) adı altında hazırlamış olduğu bir takım adımlar ile birlikte insanların bütçelerini rahatlamayı hedefliyor. Örneğin Haziran ayından itibaren üç ay boyunca sadece aylık 9,00 euro ile Almanya genelinde tren, otobüs ve tramvayları kullanmak mümkün olacaktır… Savaşın tez zamanda sona ermesini ve dünyaya barışın hakim olmasını umut ediyorum.

Sizlere şimdi Augsburg belediyesinden üç gelişme hakkında bilgilendirmede bulunacağım:

Yabancılar Dairesi’ni Geliştirme Çalısmaları başlatıldı

Yıllardır ‘Yabancılar Dairesi’ ile ilgili, örneğin çalışanlara ulaşmanın zor olduğu, işlemlerin yavaş yapıldığı veya vatandaşlarımızın kendilerine yeterince yardımsever davranılmadığı gibi şikayetler mevcuttu. Bu konuları Nisan 2022’de komisyon toplantısında gündeme alarak, Augsburg Yabancılar Dairesi’ne 500 bin euroluk bir ekstra bütçe ayırmayı kararlaştırdık. Bu sayede en başta dijitalleşmeyi ciddi şekilde ilerletmek istiyoruz. Hedefimiz ilerde bir çok standart işlemin evden bile yapılabilmesidir. Öte yandan personel sayısını arttırarak, ulaşım konusunda iyileştirme sağlamak ve her randevu ihtiyacı olan vatandaşa en geç iki hafta içinde bir termin verilebilmesini mümkün kılmak istiyoruz. ‘Yabancılar Dairesi’nin çok dilli hizmet sunabilmesi ve daha büyük bir oda kapasitesine de erişmesi ayrıca kararlar listesine alındı. Önemli başka bir nokta ise insanlara ‘Augsburg’a hoş geldiniz’ tarzında samimi bir karşılama kültürünü yansıtmaktır. Bu yüzden kısa zaman içinde Belediye Dairesi’nin adını da değiştirmek istiyor Belediye Meclisi. Bir düşünsenize: Gelecekte ‘Yapancılar polisine gidiyorum’ demek yerine örneğin ‘Hoşgeldin Dairesine gidiyorum’ diyeceğiz. Psikolojik olarak önemli kanaatimce. Yine planladığımız diğer bir adım: Çalısanlar ile vatandaşlar arasında derin fikir ayrılığı veya ciddi iletişim sorunu olduğunda, devreye girecek ve uzlaşma yolları aramakta yardımcı olacak bir Ombudsman Komisyonu’nu inşa etmek olacaktır.

Tabutsuz defnedilebilme imkanı

Yıllardır Bavyera’daki mezarlıklarda ‘Tabut ile gömülme zorunluğu’ eleştiriliyordu. Nihayet Bavyera Hükmeti muhalefetten ve sivil toplum kuruluşlarından gelen baskılardan sonra bu konuda bir esneklik yapmaya doğru gitti ve belediyelere çalışma yapabilme alanı yarattı. Konuyla ilgili yasal zeminin oluşmasıyla beraber Augsburg’taki Yeşiller Partisi ve CSU belediye hükümeti olarak harekete geçip, Augsburg’ta tabutsuz, sadece kefen ile gömülmenin mümkün olabilmesi için Mezarlık Tüzüğü’nün (Almanca: Friedhofssatzung) değiştirilmesini gündeme aldık. Ve nihayet Mezarlık Tüzüğü’nün yenilenmesiyle beraber artık, dini veya ideolojik nedenleri gerekçe göstererek, sadece kefen ile gömülmek mümkün. Tek dikkat edilmesi gereken tek husus, ölünün mezarlık yerine kadar tabut içerisinde götürülmesi mecburiyeti… Örneğin Müslüman olan insanların yaşadıkları şehir ile özdeşleşebilmeleri konusunda mühim bir gelişme olduğu kanaatindeyim. Ekonomik açıdan değerlendirildiğinde ise tabi ki yine pozitif bir olay. Çünkü kendi inancının gereklerine göre bir yakınını defnetmek isteyen aileler artık bunu yaşadıkları şehirde gerçekleştirebileceklerdir.

Uyum çalışmaları için 1.8 Milyon Euro’luk DİWA projesi

Augsburg belediyemiz Sosyal Entegrasyon Ofisi’nin (Almanca: Büro für gesellschaftliche Integration) hazırlamış olduğu konseptin kabul edilmesiyle beraber, Avrupa Birliği AMIF Fonlarından şehrimize 1.8 Milyon Euro’luk uyum bütçesi kazandırmayı başardı. Bu şekilde başlatılmış olan DİWA isimli projemiz kapsamında bir çok yeniliği gündemize alabildik ve ilerde kalıcı olmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Toplam 16 alt projeden oluşan bu büyük çalışmanın üç parçasını size örnek olarak tanıtmak istiyorum:

A.) Projemiz kapsamında Türkçe, Rusça ve Arapça şehir turları tasarlandı ve onlarca vatandaşımız ana dilde şehir rehberi olarak çalışmak üzere eğitildi. Yani artık Augburg’u Türkçe dilinde bir şehir turu ile keşfedebilmeniz mümkündür.

B.) Belediye Arşivi’ne örneğin işci göçü döneminde oluşan belgelerin de dahil edilmesi ve belediye hafızasının bir parçası olabilmesi için, göçmen kökenli insanların kurmuş olduğu derneklerin temsilcileri ‘arşivleme’ konusunda eğitildiler. Bu sayede göçmen derneklerinin kuruluş tüzükleri, mühim belgeleri veya tarihi resimleri de şehir arşivimizin bir parçası olacaktır.

C.) Bir çoğumuzun birebir yaşadığı veya yakın çevresinde duyduğu önemli bir soruna başka bir alt proje ile parmak basıyoruz: Augsburg’ta daire kiralama konusunda azınlık gruplarının maruz kaldıkları ayrımcılıkları bilimsel olarak araştıracak olan kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Bu araştırma çerçevesinde yüzlerce vatandaş ile görüşülüyor. Buradan elde edilecek sonuçlar ise gelecek için çok önemli. Çünkü siyasetçilere ilerde ayrımcılığa karşı önlem alabilmenin yollarını gösterecektir.

Bu yazıda kısaca değindiğim gibi, Augsburg belediyesinde yine bir çok çalışma söz konusu. Bir sonraki köşe yazısında buluşmak üzere, esen kalın.



Serdar Akın
Augsburg Belediye Meclisi Üyesi
Birlik 90 / Yeşiller
serdar.akin@gruene-augsburg.de