Göppingen’de hak ihlalleri panoları

AF Örgütü (Amnesty International), Göppingen’de de kurduğu panolarla insan hakları ihlallerine değindi. Panolarda Türkiyelilere de yer verildi.

Yaşar TAN (Göppingen)

İnsan Hakları Beyannamesi’nin kabulünün 75. yılı tüm dünyada çeşitli etkinliklerle anılıyor. Göppingen’de tren istasyonu önünde dev panolarla insan hakları ihlalini yapan yazı ve resimlerle dolu. Dev panolarda dünyanın çeşitli yerlerindeki insan haklarını ayaklar altına alan ülkeleri gösteriyor.

Erkek, kadın, LGBTİQ+ ve çocukların temel insan hak ve özgürlüklerinin belirlediği İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi 1948 yılında Birleşmiş Milletler tarafından benimsenmiştir. Bu bildirge birçok ulusal ve uluslararası yasanın temelini oluşturur.

Uluslararası Af Örgütü̈, 150’den fazla ülkede, 10 milyondan fazla insandan oluşan ve insan hakları ihlallerinin sona erdirilmesi için çalışan küresel hareketdir. Uluslararası Af Örgütü insan hakları ihlallerini araştırır, belgeler ve bu ihlalleri durdurmak için kampanyalar yürütür. İnsan hakları eğitimi ve savunuculuk faaliyetleri aracılığıyla tüm dünyada herkesin insan haklarından faydalanabilmesini sağlamak için çalışır. İnsan hakları; insanların hiçbir ayrım gözetmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür, onurlu yaşama hakkına sahip olmasıdır. Herkes, cinsiyet, ırk, renk, din, dil, yaş, tabiiyet, düşünce farkı, ulusal, toplumsal köken, zenginlik gibi fark olmaksızın kanun karşısında eşittir. Özgür bir şekilde düşüncelerini açıklamak, istediği yere gitmek, yerleşmek, diğer insanlarla, makamlarıyla olan ilişkilerinde insanca ve hakça muamele görmek, insanların günlük yaşamında yararlandığı haklardan bazılarıdır. Can ve mal güvenliği, din, vicdan özgürlüğü, düşünce, ifade özgürlüğü, siyasi haklar gibi geleneksel hak ve özgürlükler birinci kuşak, çalışma hakkı, adil ve eşit ücret, insan haysiyetine yaraşır bir yaşam düzeyine kavuşma hakkı ve sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı gibi bir takım ekonomik ve sosyal haklar da ikinci kuşak haklar olarak Adlandırılmaktadır.

Teknolojik gelişmeye paralel olarak temiz bir çevrede yaşama hakkı, bilgisayar verilerine karşı özel hayatın korunmasını isteme hakkı, sanat ve bilim özgürlüğü, tüketici hakkı, tıbbi ve biyolojik gelişmelere karşı korunma hakkı gibi haklar da üçüncü kuşak haklardır ve bu haklara ilişkin kavramlar sürekli gelişmek göstermektedir.

AF Örgütü, Göppingen’de de kurduğu çok sayıda dev panolarla insan hakları ihlallerine değindi. Panolarda Türkiyelilere de geniş yer verildi.