Margetshöhheim ile Pozantı kardeşliği

2021 yıl ından beri devam eden Almanya’nın Margetshöchheim belediyesi ile Pozantı Belediyesi arasında devam eden işbirliği ilişkilerine Alman belediye meclisi oybirliği ile onay verdi.

Merhaba Haber Merkezi

Asırlardır dostluk çizgisinde devam eden ikili ilişkiler şehirler arası kardeşlik işbirliği ile yeni bir merhale katederek ikili ilişkilerin yerel yönetimlere kadar inmesinin de önünü açtı.

            Konuyla ilgili olarak gazetemize iletilen bilgilendirmeyi aşağıda veriyoruz:

Almanya’nın Unterfranken bölgesinde temaslarda bulunan  Mustafa Çay başkanlığındaki Pozantı delegasyonu şehirlerini en güzel şekilde tanıtıp Almanya’dan bir belediyeyi kardeş olarak kazanmayı başardı. Geçtiğimiz yıl Pozantı Belediye Meclisi tarafından onaylanan kardeşlik ilişkisi Margetshöhheim belediye meclisinde aynı şekilde oybirliği ile onaylanarak yürürlüğe girdi.

İki ilçenin kardeşlik ilişkilerinin Almanya ayağının başlangıcı için yapılan toplantıda  bir konuşma yapan Türkiye Cumhuriyeti Nürnberg Başkonsolos Yardımcısı Adnan Bahçekaral, “Başkonsolosluk olarak Türkiye ve Almanya yerel yönetimlerinin dostluk ve kardeşlik ilişkilerine girmesi en çok desteklediğimiz konulardan biridir. Şehirlerarası dostluğun heyecan dolu çizgisini koruyabilmesi için sürekli içi doldurulmalı ve programlar düzenlenmelidir. Sayın Başkan Waldemar Brohm ve Sayın Pozantı belediye başkanı Mustafa Çay’ı uzun uğraşlarından sonra geldikleri dostluk ilişkilerinden dolayı kutluyorum. Buradaki resim sergisi iki millletin dostluk tarihini işaret ediyor. Ancak bunların bilinçli olarak önemini anlatıp, kayda geçirip topluma sunmak gerekiyor. Kültür tarihçimiz Dr. Latif Çelik’in çalışmaları burada önem kazanıyor. Almanya’da Türk kahvesi tarihi araştırmaları ile yaşadığımız ülkeye önemli eserler bırakan Dr. Çelik, Pozantı’daki Bağdat Demiryolunu öne çıkararak her iki tarafın ilgisinin kültür tarihi minvalinde gelişmesine katkı sağlamıştır. Bu akşam milletlerimizin dostluk ve işbirliğinin daha da artacak olmasına inanmış biri olarak resim sergisi açılışı ve iki belediyenin kardeşlik ilişkisini başlatmış olduğunu görmekten büyük memnuniyet duymaktayım” şeklinde konuştu.

Daha sonra Margetshöchheim Belediye Meclisi salonlarında açılan resim sergisi Almanlar tarafından büyük beğeni gördü. Demiryolu tarihinin önemli resimlerini Alman katılımcılar uzun uzun ilgi ile inceledi. Şimdiden Almanların Pozantı’ya ilgisinin ortaya çıkması ise kültür tarihi alanında yapılması gerekenleri dikkat çekici bir şekilde öne çıkardı.

Belediye meclisinin açış konuşmasını yapan ev sahibi Waldemar Brohm yaptığı duygusal konuşmada, “Toplam üç defa Pozantı ve yakın bölgelerini incelemek için Türkiye’ye gittim. Türkleri yakından tanıyarak bu milletin biz Almanlara ne kadar dostluk ve sempati duyduğunu bizzat fark ettim. Sayın başkan Mustafa Çay ile  son derece güzel ilişkilerin temelini attık. İki şehrin ilişkilerinin gelişmesini ve tanışıp belediye meclislerimizden oybirliği ile onay almamızın arkasındaki mimar ise Türk-Alman Tarihçisi Dr. Latif Çelik’tir. Bölgedeki Alman demiryolu tarihi belediye salonumuzda devasa bir resim sergisine dönüştü. Bundan daha güzel ne olabilir. Ben başkan olarak bu ilişkiye onay veriyorum. Pozantı oy birliği ile onay verdi. Bizden de oybirliği onayı alırsa biz Almanların da Pozantı ve Türkiye’ye olan samimiyetini ortaya koyacaktır. Sayın Başkan Mustafa Çay ve Dr. Latif Çelik’e yürekten teşekkür ediyorum.” şeklinde konuşması alkışlar arasında meclis üyelerinden oybirliği ile onay aldı.

Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay ise yaptığı konuşmada biz başkanlar olarak başlattığımız ilişkinin devamı meclislerimiz ve şehirlerimizde yaşayanlar tarafından desteklenmesi mükemmel bir olaydır. Bütün gün boyunca Margetshöchheim şehrini değişik yönleri ile inceledik. Örnek alacağımız çok şey var. Şehirlerimiz arasında bilgi ve kültür transferi de gerçekleştiriyoruz. Öncelikle iki şehrin dostluk ve kardeşlik ilişkisi şehrimize gelen Alman turistlerin sayısını artıracaktır. Ayrıca bize gelen her Alman turist hiç bir önyargısı olmadan geri dönecektir. Şehrimizdeki Bağdat Demiryolu ilişkileri iki milletin dostluk tarihinin en önemli izlerindendir. Torosların zirvesinde Osmanlı’nın büyük önem verdiği, Atatürk’ün kongre düzenlediği, bol oksijen arayan her insanın koşarak gelip misafirlerin en güzel şekilde karşılandığı bir ilçe olan Pozantı’yı Margetshöchheim ile kardeş yaparken Kültür Tarihçisi Dr. Latif Çelik’e ne kadar teşekkür etsem azdır. Kendisinin her iki kültürü yakından tanımasının iki şehrin ilişki kurmasındaki önemi büyüktür. Sessiz kültür elçisi tarihçi dostumuz da eminim bu gün bizim kadar  sevinmiştir. Özellikle şehrimizi tanıtan resim sergisine Almanların büyük ilgi göstermesinden Dr. Latif Çelik’in bu ilişkideki rolünü de çok iyi anlayabiliyorum” şeklinde konuştu.

Belediye meclisinde son sözü alan IKG Enstitüsü Başkanı Dr. Latif Çelik, “İki milletin kültür tarihini günümüze taşıyarak dostluğun gelişmesine katkı sağlıyoruz. Geldiğimiz ülke ile kaldığımız ülke arasında gönül köprüleri oluşturarak insanlığa katkı sağlamak herkes için önemlidir. Türklerin ve Almanların kültürel ve tarihsel izlerini takip etmeye devam edeceğiz. Almanya’da sadece kahve etrafında 15 program yaptık. Şimdi ise Bağdat Demiryolu konusunu günümüze taşıyarak önümüzdeki yıllarda iki şehir arasında ilişkilerin canlanmasına katkı sağlayacağımıza inanıyorum. Pozantı belediye meclisinde oybirliği ile geçen kardeşlik ilişkisi teklifinin Margetshöchheim’li meclis üyelerince de oybirliği ile onaylanmasından büyük memnuniyet duymaktayım” şeklinde konuştu.

Belediye Meclisi Üyeleri daha sonra alınan dostluk ve kardeşlik ilişkisi kararını alkışlayarak karşılık verdiler. Önümüzdeki aylarda bir Alman delegasyonunun Pozantı’ya giderek şehri değişik yönleri ile incelemesi kararlaştırıldı.