SPD Parlamento Grubu’nun 60. yıl etkinliği

Bavyera Eyalet Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti (SPD) Grubu Türkiye/Almanya İşgücü Anlaşmasının 60. yılı dolayısıyla etkinlik düzenledi. Milletvekili Taşdelen, Türkiyeliler için seçim hakkının verilmesini savundu.
Merhaba (Münih)

Bavyera Eyalet Meclisi SPD Grubu, Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması’nın 60. yılı dolayısıyla bir etkinlik düzenledi. Bavyera Parlamentosu SPD Grup Başkanvekili, Genel Sekreteri ve Sözcüsü Arif Taşdelen’in girişimiyle mecliste, birinci ve sonraki kuşak “misafir işçilerden” bazıları, davetliler ve T.C. Başkonsolosu Mehmet Günay katılımı ile düzenlenen toplantı, SPD Eyalet Meclis Grubu Başkanı Florian von Brunn’un konuşmasıyla açıldı. Florian von Brunn, davetlileri selamlarken, sözü geçen anlaşma için “Ülkemizin yüzünü değiştiren bugün hepimiz için çok önemlidir. Almanya siz olmadan düşünülmez” ifadelerini kullandı.

Daha sonra söz alan SPD Grup Başkanvekili ve Sözcüsü Arif Taşdelen de Türkçe ve Almanca yaptığı konuşmasında “Bavyera’nın kalbi olan meclisten” davetlileri selamladı. Bir işçi çocuğu olarak geldiği Bavyera’da, babasına “Benim için ne yaptın?” şeklinde yönelttiği soruya, babasının “Seni Almanya’ya getirdim” yanıtını verdiğini belirten Taşdelen, “ileriyi gören, saf ve temiz bu insanların günümüzde artık misafir değil Almanya’daki toplumun bir parçası olduğuna” dikkat çekti.

Taşdelen, Bavyera eyalet hükümetine, AB vatandaşı olmayan ancak 60 yıldan beri burada yaşayan Türkiyelilere belediye seçimlerinde “oy hakkı” verilmesi yönünde bir önerge verdiklerini de hatırlattı. Bavyeralı sosyal demokrat politikacı, yeni oluşacak federal hükümette Başbakan Olaf Scholz’un, Türkiyelilerin kendi kimliklerini muhafaza edebilecekleri bir çifte vatandaşlık yasasını da programına alacağını düşündüğünü belirtti.

Münih Başkonsolosu Günay da konuştu

Etkinliğe davetli olarak katılan T.C. Münih Başkonsolosu Mehmet Günay da söz aldı. Günay şunları söyledi:

“İki ülke arasındaki ilişkilerin geçmişi bundan 150 yıl öncesine 1870’te Osmanlı Devletiyle Bavyera Krallığı arasındaki yazılı sözleşmeye dayanmaktadır. Sadece Bavyera’da değil Almanya genelinde günümüzde toplumun her kesiminde kültür, sanat, bilim ve politika alanlarında yeri olan, zamanında misafir olarak gelenlerin çocukları, milletvekili, federal meclis başkanvekili olarak en mümtaz mevkilere gelebiliyor.”

Toplantıya katılanlar arasında İşgücü Anlaşması’yla ilk gelenlerden Recep Uzunkaya ve Münir İlkin anılarını anlattıktan sonra, yayıncı Dr. Latif Çelik de işgücü göçünün tarihsel dökümünü verdi.

Bavyera Eyalet Meclisi’nde SPD’nin girişimiyle gerçekleşen etkinlik, müzik ve ikram eşliğiyle devam etti.