SUTHOT, Balkanları karış karış gezdi

Stuttgart Türk Halk Oyunları Topluluğu SUTHOT, 2 – 11 tarihleri arasında 7 değişik Balkan ülkesini kapsayan bir kültür gezisi gerçekleştirdi.

Merhaba Haber Merkezi

Bosna Hersek, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan ve Sırbistan`ı kapsayan bu bu gezide 5`i başkent olmak üzere toplam 22 şehir gezildi.

Geziyle ilgi SUTHOT tarafından gazetemize yapılan açıklamayı aşağıda veriyoruz:

53 kişilik SUTHOT`un gezi kafilesi Stuttgart`tan başlayıp Stuttgart`ta sonlanan ve otobüsle yapılan bu gezi boyunca 5300 km lik bir yol katetti.

Osmanlı İmparatorluğunun yüzyıllarca idaresinde kalan bu ülkelerde çok sayıda Osmanlı eserleri bulunuyor. Bu ülkelerde çok sayıda Türk yaşıyor, sokaklarda Türkçe konuşan insanlara ve de Türkçe konuşan esnaflara rastlanabiliyor.

Gezdikleri tüm şehirlerde Türkçe konuşan yerel rehber kullanan SUTHOT kafilesi Makedonya`daki Kocacık köyünde bulunan Atatürk`ün babası Ali Rıza Beyìn doğduğu evi (restore edilip „Atatürk Ani Evi“ olarak müze seklinde düzenlenmiş) de ziyaret etmeyi ihmal etmedi.

Bu gezide Bosna Hersek`te Saraybosna, Konjiç, Mostar, Blagaj, Poçitel, Kosova`da Prizren ve Priştina, Makedonya`da Üsküp, Ohrid, Manastır, Kocacık, Arnavutluk`ta Tiran ve İşkodra, Karadağ`da Kotor ve Budva, Hırvatistan`da Dubrovnik, Sırbistan`da Belgrad dahil olmak üzere çok değişik yerler gezildi.

SUTHOT kafilesi gezdikleri yerlerde Balkan kökenli halk oyunlarını oynama olanağını da buldular.

Ara vermeksizin 28 yıldır faaliyetlerini sürdüren, Almanya`nın en başarılı ve tanınmış halk oyunları gruplarından birisi olan Stuttgart Türk Halk Oyunları Topluluğu SUTHOT, mensupları için her yıl Almanya dışına kültür ağırlıklı geziler düzenliyor.

Trakya ve Balkan kültürü ve halk oyunları konusunda büyük bir bilgi, tecrübe ve birikime sahip Yeşim ve Aykut Dalgıç`ın bu konularda değişik bilimsel sempozyumlarda sunulmuş çok sayıda bildirisi/makalesi de mevcut. Dalgıç çifti aynı zamanda, merkezi Ankara`da bulunan Türk Folklor Araştırmaları Kurumunun 2004 yılı Türk Halk Kültürüne Üstün Hizmet Ödülü`nün de sahibidirler.

Bütün Balkan ülkelerini karış karış gezip oralardaki Türk düğünlerine giderek çekim yapıp,

oranın geleneksel oyunlarını kayıt altına alan Dalgıç çifti Balkan kökenli Türk Halk Oyunları konusunda büyük bir otorite konumunda.

Balkan ve Trakya geleneksel kültürü ile halk oyunları konusunda büyük bir birikime sahip Dalgıç çifti Stuttgart, Ulm ve Herrenberg`teki kurslarıyla bu birikimlerini kursiyerlerine aktarma imkanını buluyorlar.