SUTHOT’un 10. Trakyalılar & Balkan Göçmenleri Kültür ve Eğlence Gecesi

Almanya’nın ve Avrupa’nın en tanınmış ve başarılı halk oyunları topluluklarından Stuttgart Türk Halk Oyunları Topluluğu SUTHOT, 10 Şubat 2024 cumartesi akşamı 10. Trakyalılar ve Balkan Göçmenleri Kültür ve Eğlence Gecesi’ni gerçekleştirdi.

Yaşar TAN (Stuttgart)

Bilgisayar yüksek mühendisleri ve halk bilimi araştırmacıları Yeşim ve Aykut Dalgıç’ın 1995 yılında kurmuş olduğu ve halen yöneticiliğini ve eğitmenliğini yürüttüğü SUTHOT, ülkemizin değişik bölgeleriyle ilgili Kültür & Eğlence Gecelerini her yıl düzenli olarak gerçekleştiriyor.

Stuttgart Başkonsolosu Makbule Koçak Kaçar’ın katılmış olduğu Gece’de bölge kültürünü daha iyi yaşatabilmek amacıyla misafirler sadece Trakya ve Bakan Göçmeleri arasından seçilip davet edilmiş. Geceyi düzenleyenlerce gazetemize iletilen bilgilendirmeyi aşağıda olduğu gibi veriyoruz.

Bu Gece’de tüm müzikler, türküler, oyunlar, yemekler ve diğer tüm etkinlikler Trakya ve Balkan kültüründen seçilmişti.

Çok sayıda kişinin geleneksel Trakya ve Balkan kıyafeti giydiği Gece’ye Türkiye’den gelip katılan misafirler de vardı. Sırf bu Gece’ye katılmak için Türkiye’den bir gün önce gelip bir gün sonra geri dönen Makedonya göçmeni misafirler, Türkiye’deki yakınlarına Gece’den canlı yayın yapmayı da ihmal etmedi.

Gecenin açılışında ikram edilen muhacir tarhanası dışında misafirlere 6 değişik Balkan yemeği ve 3 değişik Balkan tatlısı ikram edildi.

Misafirler Yeşim Dalgıç’ın orijinaline uygun olarak yapmış olduğu Balkanların meşhur içeceği bozayı da içme olanağını buldular.

Gecenin Hanımağası Mukaddes Balcılar Hanımefendinin Türkiye’den özel olarak getirtmiş olduğu Trakya’nın meşhur susam helvası ve Kırklareli’nin meşhur geleneksel içeceği (üzüm suyu ve hardal tohumu karışımı yapılan alkolsüz içecek) hardaliye de misafirlere ikram edildi.

Trakya’nın ve Balkanların yaygın sporu, ata sporumuz yağlı güreş te Gece’de canlandırıldı.

Küçükler kategorisinde SUTHOT’un pehlivanlarından Büyük Mandıralı Eren ÖRGÜN ile Kadıköy’lü Erim ORÇAY çok güzel bir peşrev yapıp güzel bir yağlı güreş gerçekleştirdiler.

Gece’de Trakya oyunları yanı sıra ülkemizde yerleşik Balkan Göçmenlerinin geleneksel oyunları da yaygın olarak oynandı.

Ulm Trakya ve Rumeli Halk Oyunları Topluluğu (Ulm ULTRAK) Tekirdağ ve Roman oyunları gösterisi yapıp Gece’ye renk kattı.

Pforzheim Klasik Türk Musikisi Topluluğu, Rumeli Türkülerinden oluşan ve büyük bir ilgiyle izlenen kısa bir konser verdi.

Trakya manilerinden oluşan mani çekilişi de çok büyük bir ilgi çekti ve ilgiyle izlendi.

SUTHOT, Almanya’da Trakya ve Balkan Kültürünün yaşatılması, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda gönüllü hizmet veren derneklere (Pforzheim Türk Musikisi Topluluğu, TRAKYALILAR BULUŞUYOR – Geislingen an der Steige, Ulm/Neu-Ulm Trakyalılar Kültür, Spor ve Yardımlaşma Derneği, Hanife – Özkan KARATAŞ) bu hizmetlerinden ötürü birer madalya takdim etti.

SUTHOT, üstün çaba ve gayretlerinden ötürü Gece’nin Hanımağası Mukaddes BALCILAR Hanımefendiye de bir madalya sundu.

Önümüzdeki yıl yapılacak SUTHOT’un 11. Trakyalılar & Balkan Göçmenleri Kültür ve Eğlence Gecesi’nin Ağalığı seçimini Osman ERSİN Beyefendi kazandı.

SUTHOT’un yönetici ve eğitmenleri Yeşim-Aykut Dalgıç çifti, gerçekleştirmiş oldukları Trakya Halk Oyunları araştırmasıyla 2004 yılında Ankara’daki Türk Folklor Araştırmaları Kurumu’nun „Türk Halk Kültürüne Üstün Hizmet“ ödülünü almışlardı. Dalgıç çifti 2015 yılında da Almanya’daki Türk ve Uluslararası Halk Oyunları konusundaki çalışmalarıyla „Manfred Rommel“ ödülüne layık görülmüşlerdi.

Gece’nin kapanışında yaptıkları konuşmada Yeşim-Aykut Dalgıç çifti „Sizleri özellikle çocuklarınızla birlikte Kültür & Eğlence Gecelerimize bekliyoruz. Ancak bu şekilde çocuklarınız kendi öz kültürlerini bilme ve tanıma olanağı bulabilirler“ deyip misafirleri

bir sonraki Gece’ye davet etti. Balkan ülkelerini gezmek istiyenlerin Balkan gezilerine katılabileceğini belirtti.

Çok uzun yıllardır Trakya ve Balkanları defalarca karış karış gezmiş, Trakya ve Balkan kültürü konusunda bilimsel sempozyumlarda yayınlanmış makaleleri de olan Dalgıç çifti, bu konuda adeta yaşayan bir kültür hazinesi. Kendileri aynı zamanda „Almanya’daki Türk Halk Oyunları“ adli kitabın yazarları. Stuttgart Türk Halk Oyunları Topluluğu SUTHOT, Trakya ve Balkan Kültürünün Almanya ve Avrupa’daki adresi. Konuyla ilgili bilgi almak isteyenler kendilerine 0157-51990446 nolu telefondan veya aykut_dalgıç@yahoo.com adlı e-mail adresinden ulaşabiliyor.