Çocukların teyzesi Damarys Mucutuy Kolombiya medyasına yaptığı açıklamada, ailenin çocuklarının büyürken sıklıkla “hayatta kalma oyunları” oynadığını söyledi.
Kolombiya’da, 1 Mayıs’ta içindeki 7 kişiyle kaybolan ve 17 Mayıs’ta enkazı bulunan uçaktaki 4 çocuk sağ bulundu. Haftalardır çocukların sağ bulunması için yoğun bir arama faaliyeti yürüten Kolombiya ordusu, haberi “Mucize” olarak duyurdu.
1, 5, 9 ve 13 yaşlarındaki kardeşler, yerli Huitoto kabilesindendi ve anneleriyle birlikte seyahat ettikleri Cessna 206 model küçük uçak, motor arızası nedeniyle uyarı yayınladıktan sonra yağmur ormanlarına düşmüştü.
Çocukların annesi kazada hayatını kaybetti. Kaza yerine ulaşan arama kurtarma ekipleriyse çocukların cesedine değil, hayatta olabileceklerine dair işaretlere ulaştı.
BBC Türkçe’deki habere göre çocukların ait olduğu Huitoto kabilesinin üyeleri, erken yaşlardan itibaren avlanmayı, balık tutmayı ve bir arada kalabilmeyi öğreniyor. Çocukların dedesi Fidencio Valencia da en büyük çocuklar Lesly ve Soleiny’nin ormanı çok iyi tanıdığını belirtti.
Çocuklara büyürken ormanda nasıl hayatta kalacakları öğretilmiş
Çocukların teyzesi Damarys Mucutuy Kolombiya medyasına yaptığı açıklamada, ailenin çocuklarının büyürken sıklıkla “hayatta kalma oyunları” oynadığını söyledi; “Oyunlarda kamp kurardık. 13 yaşındaki Lesly hangi meyvelerin yenebileceğini, hangilerinin zehirli olduğunu biliyordu, ayrıca bebek bakımı bilgisi de vardı”
Dede Fidencio Valencia, çocuklara büyürken ormanda nasıl hayatta kalabileceklerini öğrettiklerini söyledi
Kazadan sonra 13 yaşındaki Lesly, dal ve yaprakları saç tokalarıyla tutturarak barınaklar yaptı. Ayrıca uçağın enkazından Fariña adı verilen bir tür un buldu.
Çocuklar önce bu unu, bitince de ormanda buldukları tohumları yediler.
Arama çalışmalarına katılan yerli liderlerinden Edwin Paki “Çarkıfelek meyvesine (passion fruit) benzeyen avichure adlı bir meyve var. Çocuklar kaza alanından yaklaşık 1,5 km uzaklıktaki bu ağacın meyvelerini yemişler” dedi.
Ormanda meyveler için hasat mevsimi olması da çocukların hayatta kalmasını kolaylaştıran bir faktör oldu.
Çoğunluğu koyu Katolik olan Kolombiya’da çocukların kurtuluşu “mucize” olarak görülse de, yerli kabile uzmanı Alex Rufino, çocukların “doğayla olan ruhani bağları” sayesinde hayatta kaldıklarını söyledi. (AA)